پیام محترم وزیر امور خارجه امارت اسلامی افغانستان به سمینار، در خصوص یادبود شاعر بزرگ زبان ترکمنی مختومقلی فراغی در ولایت هرات

پیام محترم وزیر امور خارجه امارت اسلامی افغانستان به سمینار، در خصوص یادبود شاعر بزرگ زبان ترکمنی مختومقلی فراغی در ولایت هرات


بسم‌الله الرحمن الرحیم

 

حضار گرامی، دانشمندان، پژوهشگران و فرهیختگان فرهنگ و ادب،
السلام علیکم و رحمته الله و برکاته!
برای من مایه افتخار و خرسندی است که امروز شهر باستانی هرات، شهری علم ‌و فرهنگ و شهر مشترک این حوزه ای تمدنی، میزبان برگزاری نخستین سمینار علمی پیرامون شخصیت برجسته، شاعر بزرگ، صوفی و عارف ترکمن‌زبان، شادروان مختومقلی فراغی می‌باشد. نشست فرهنگی امروز، فرصت ارزشمندی است تا از این شخصیت والا که افتخار مشترک ملت‌های افغانستان، ترکمنستان و ایران محسوب می‌شود، به شایستگی یاد نمایم و جایگاه او را در میراث ادبی و فرهنگی مشترک حوزه ای تمدنی خویش و حتی استیج جهانی متبلور سازیم. 
شادروان مختومقلی فراغی یکی از برجسته‌ترین چهره‌های ادبی ترکمن‌زبان و از شاعران مشهور قرن دوازدهم هجری شمسی بشمار میرود که آثار او نه تنها در ادبیات ترکمنی، بلکه در ادبیات منطقه و حتی جهان جایگاه ویژه‌ای دارد. اشعار او آمیزه‌ای از زیبایی‌های زبان ترکمنی و مفاهیم عمیق عرفانی و انسانیاست. شادروان مختومقلی فراغی در دوران خود، صدای عدالت‌خواهی، اخلاق‌گرایی و صلح جوی بود و اندیشه‌های او تا امروز الهام‌بخش انسان‌های بسیاری بوده است.
او با بهره‌گیری از آموزه‌های عرفانی، اجتماعی و دینی، اشعاری سرود که در آنها نه تنها انسان‌دوستی، وحدت، عشق به خدا و احترام به کرامت انسانی به وضوح دیده می‌شود، بلکی کوشش نموده است تا دغدغه‌های اصلی مردم را برای حاکمان آن‌ وقت برجسته نماید. او نقش مهمی در تقویت هویت فرهنگی و معنوی ملت ترکمن داشته و اشعارش به مثابه پلی است که گذشته را به حال و آینده وصل می‌کند.
اندیشه ‌های ایشان میراثی است که از دل تاریخ برخاسته و به تمام بشریت تعلق دارد. معرفی این شخصیت ارزشمند به نسل امروز، وظیفه‌ای فرهنگی است که نه تنها به حفظ هویت مشترک فرهنگی کمک می‌کند، بلکه در تقویت روابط فرهنگی میان ملت‌ها نیزنقش بسزایی دارد.
امروز، برگزاری این سمینار با حضور پژوهشگران ترکمن در کنار محققان افغان، نمادی از روابط فرهنگی عمیق میان دو ملت افغانستان و ترکمنسان است. این نشست علمی- فرهنگی، فرصتی است تا مشترکات تاریخی، زبانی و فرهنگی میان دو کشور همسایه و برادر افغانستان و ترکمنستان مورد تأکید قرار گیرد و به تقویت روابط دوجانبه، به ویژه در حوزه‌های فرهنگی و علمی، کمک نماید. 
در پایان، ضمن تشکری از برگزارکنندگان این سمینار و تمامی پژوهش‌گرانی که برای شناخت و معرفی این شخصیت برجسته تلاش کرده‌اند، صمیمانه پیشنهاد می نمایم تا پژوهش‌گران علمی و فرهنگی افغانستان و ترکمنستان مشترکا در توحید هرچی بیشتر نظریات و اشعار مرحوم مختومقلی فراغی کار نمایند و امیدوارم نشست امروزی  آغازی این تلاش‌ها باشد تا در تقویت بیشتر همکاری‌ها میان کشورهای منطقه به خصو‌ص افغانستان و ترکمنسان ممد واقع گردد و از سوی دیگر این یک ادای دین مان باشد به بزرگان فرهنگ و ادب همچون مختومقلی فراغی.
و آخر دعوانا ان الحمد لله رب العالمين. 
مولوی امیرخان متقی
وزیر امور خارجه امارت اسلامی افغانستان