ایحه و طایف کمیته تقرر و انفکاک
لیست اعضای کمیته تقرر و انفکاک
طرزالعمل کمیتة تقرر و انفکاک
هر نهاد تحصیلی میخواهد به بالندهگی برسد و هر روز و هر ماه و هر سال نسبت به روز و ماه و سال پیشین به
پیشرفتهای چشمگیری دست یابد. این آرمان، آنگاه به واقعیت بدل میشود که همة شرایط مادی و معنوی آمادة آماده باشند و جلو هر نابهسامانییی، به وقت و زمان آن، گرفته شود.
ارایة خدمات مؤثر، هرگز بدون نیروی کارا، کاری، متعهد و مسؤولیتپذیر میسر نیست؛ و هرگز هیچ تعالی و والایی علمی – فرهنگی، بدون داشتن کادرهای علمی توانمند و کوشا فراهم نمیشود. پس جذب استادان آراسته به همة معیارهای اکادمیک، یکی از راههایی است که میتواند استمرار، شگوفایی و بقای یک نهاد علمی را تضمین نماید. نیز هر نهاد علمی برای نگهداشت شاخصهای معین علمی- اکادمیک خود و برای بازسازی، دگرسازی و نوسازی علمی ناگزیر است اصل انفکاک را، بر بنیاد دلیلهای ویژه، همواره فراچشم داشته باشد.
پوهنتون غالب که شعار پوهنتون برتر را و باز شعار غالب طلایهدار اندیشههای پویا را سرلوحة فعالیتهای
علمی- اکادمیک خود ساختهاست و میخواهد زمینهساز جهش نسل جوان در میدانهای رقابتهای علمی و پژوهشی باشد، باید راههای رسیدن به این آرزوهای بزرگ را هموار گرداند تا همچون کانون تربیتِ دانشآموختهگان متخصص و متعهد، برای خدمتگزاری در کشور، قامت افرازد و شکوفندهگی اندیشهها را، که سودبخشترین راهها برای پای گذاشتن به چکادهای ترقی و تعالی استند، پدید آورد. اگر بخواهیم به پلة خودآگاهی برسیم، باید هدفمندانه، متفکرانه و بینشمندانه، فرصتهای مناسب را دادگرانه برای همة حقداران گسترة علمی- اکادمیک فراهم گردانیم؛ از این است که در پی چنین روشناییها هستیم و میخواهیم به معیارترین شیوهها داشتههای خویش را قسمت کنیم و پشتوانههای علمی خود را غنامندتر گردانیم.
پوهنتون غالب، برای جذب کادرهای شایسته و ورزیده، بر بنیاد قانون تحصیلات عالی و لایحة شمول در کارد علمی پوهنتونها و مؤسسات تحصیلات عالی، میخواهد معیارهایی را مطرح سازد تا روند استخدام، شفاف صورت گیرد و جلو هر گونه تخطی و اعمال سلیقهها گرفته شود.
برای سادهسازی روند استخدام، در همة نهادهای تحصیلات عالی، کمیتهیی از سوی شورای علمی پوهنتون، از برای تصمیمگیری در راستای پیشنهادهای تقرر و انفکاک اعضای کادر علمی ایجاد میگردد. برای انجام کارهای تقر و انفکاک به صورت سامانمند و پلهبهپله و برای دوری از هرگونه سوءتفاهم، پوهنتون غالب نیز کمیتة تقرر و انفکاک را بنیادگذاری کرده این طرزالعمل را فراهم ساختهاست، تا همهیی علاقهمندان و مستحقان مطابق قوانین، مقررهها و لایحهها، بتوانند از فرصتهای برابر و عادلانه در کادر علمی این نهاد تحصیلات عالی شمولیت پیدا کنند و جامعة علمی- اکادمیک کشور را غنا و توانمندی بیشتر و بهتری نصیب گردانند.
یادداشت (1): از برای سهولت، از این پس در این طرزالعمل، به گونة کوتاه، به جای پوهنتون خصوصی غالب، تنها واژة غالب به کار میرود.
این طرزالعمل به پیروی از لایحة شمولیت به کادر علمی و انفکاک از بستهای اکادمیک پوهنتونها و مؤسسات تحصیلات عالی ملکی افغانستان و مادة 51 قانون تحصیلات عالی ملکی افغانستان (انفکاک از بستهای اکادمیک) تدوین گردیده است.
کمیتة تقرر و انفکاک به ترکیب ذیل تشکیل میگردد:
یادداشت (2): منشی کمیته از بین اعضا، بر بنیاد رأیگیری، برگزیده میشود. منشی کمیته مسؤولیت ثبت جلسات و فیصلههای کمیته را درکتاب کمیتة تقرر و انفکاک به دوش دارد.
یاداشت (3): تصمیم نهایی کمیته در مورد تأیید، رد و یا اصلاح دوسیه همراه با دلایل آن دراین چک لست ثبت می گردد و توسط حداقل دو عضو کمیته امضا میگردد. این چک لست کمک میکند تا از این که تصامیم اعضای کمیته مطابق به قانون تحصیلات عالی است، اطمینان حاصل گردد.
یادداشت (4): کتاب ثبت جلسات کمیته تقرر و انفکاک که در برگیرنده تمام جلسهها و فیصلههای این کمیته میباشد، میتواند به عنوان ابزار نظارتی مورد استفاده قرار گیرد.
یادداشت (5): به منظور تعیین میزان حضور یا عدم حضور اعضا، حاضری جلسهوار ترتیب میگردد.
یادداشت (6): برای اعلان، پیش از شارتلست، بار نخست حد اقل 20 روز و برای اعلان بار دوم، پیش از شارتلست، حد اقل 10 روز، و اگر نیاز باشد برای بار سوم یک هفته، در نظر گرفته میشود.
یادداشت (7): زمان تقرر کادر علمی طبق نیازمندی پوهنتون در سال دو مرتبه صورت میگیرد.
یادداشت (8): دیپارتمنت، طی نامة رسمی، نیازمندی استخدام کادر علمی را به پوهنحی اعلام نموده؛ سپس بست کادر علمی در جلسة شورای علمی پوهنحی تأیید میشود. پوهنحی منابع بشری را از بست یا بستهای موجود اطلاع داده آمریت منابع بشری طی مکتوبی از طریق ریاست پوهنتون بست یادشده را به اعلان می سپارد. تمام شرایط برای جذب کادر علمی در اعلان باید درج گردد.
یادداشت (9): دیپارتمنت، فرم (متقاضی شمولیت در کادر علمی فرم مورد نظر را از سایت پوهنتون غالب دریافت و بر بنیاد اسناد و مدارک دستداشتة آن را خانه پُری مینماید)، اصل تذکره، اصل دیپلوم و اصل ترانسکریپت را در زمان تعیین شده از متقاضی دریافت و در قبال آن رسید ارائه می نماید.
الف) عضو کادر علمی با رعایت مراتب ذیل مقرر میشود:
یادداشت (10): در دور نخست اعلان بستهای کادری، در صورتی که متقاضیان دارای درجة تحصیلی دوکتورا و ماستری موجود نباشد، متقاضیان دارندة درجة تحصیلی لیسانس شارتلست شده نمیتواند و بستهای مورد نظر دوباره به اعلان سپرده میشود. در صورتی که در اعلان بار دوم کاندیدان درجة تحصیلی دوکتورا و ماستری جهت اشتراک در روند رقابتی حضور نداشته باشند، کاندیدان واجد شرایط دارندة درجة تحصیلی لیسانس در روشنی قانون جذب شده میتوانند.
یادداشت (11): در صورتی که تعداد متقاضی برای یک بست یک تن باشد و یا ماستر و داکتر مراجعه نکرده باشند؛ برای بار دوم بست به اعلان گذاشته میشود و در صورتی که برای بار دوم هممانند بار نخست باشد، برای بار سوم بست به اعلان میرود و پس از آن، از همان یک تن امتحان گرفته میشود. البته چنانکه یک متقاضی با درجة تحصیل دکتورا و دیگران ماستر و یا لیسانس باشند، ابتدا دارندة سند دکتورا مورد ارزیابی قرار میگیرد و اگر این متقاضی موفق نشد، متقاضیان ماستر و سپس لیسانس برای امتحان معرفی میگردند.
یاداشت (12): اعضای کادر علمییی که در مؤسسههای تحصیلات عالی خارج از کشور مصروف تحصیل بودهاند، در صورت مراجعه به پوهنتون، بدون در نظرداشت سن مندرج در لایحة شمولیت به عین رتبه مقرر شده میتوانند.
یاداشت (13): دریک دیپارتمنت، دو تن از اعضای یک خانواده در کادر علمی مقررشده نمیتواند.
ب) عضویت در کادر علمی پوهنتونها، علاوه بر شرایط مندرج در قانون تحصیلات عالی، مستلزم شرایط ذیل می باشد:
یادداشت (14): اشخاص دارای سند لیسانس تا مدت چهار سال از تاریخ انفاذ تعدیل قانون تحصیلات عالی ملکی (12-12-1396) در پوهنتون پذیرفته شده میتوانند.
یادداشت (15): هرگاه متقاضیان بیشتر از یک تن باشند ، به آن کسانی حق ارایة کنفرانس داده میشود، که در امتحان رقابتی، نمرة بیشتر گرفته باشند.
یادداشت (16): هرگاه کسی که بیشترین نمره را گرفتهاست در ارایة کنفرانس نمرة کامیابی به دست نیاورد، از کسان دیگری که در امتحان نمرة کامیابی گرفتهاند، به ترتیب، کنفرانس اخذ میگردد.
یادداشت (17): هیئت ژوری برای ارزیابی کنفرانس علمی کاندیدان کادر علمی از میان استادان دیپارتمنت مربوط یا دیپارتمنتهای مماثل پوهنحی که دارای رتب علمی/ تحصیلی بلندتر باشند، با تایید شورای علمی پوهنحی انتخاب میشوند.
یاداشت (18): در صورتی که دیپارتمنتهای پوهنحی مربوط استادان رشتههای مماثل را نداشته باشند، هیئت ژوری از استادان پوهنحیهای مماثل با تأیید کمیتة تقرر و انفکاک پوهنتون مربوط تعیین میشود.
یاداشت (19): درجریان ارائة کنفرانس علمی کاندید شمولیت درکادر علمی، حضور دو تن از اعضای کمیتة تقرر و انفکاک پوهنتون حتمی است.
یاداشت (20): به منظور اشتراک اعضای کادر علمی پوهنحیهای دیگر در کنفرانس علمی کاندید مورد نظر، پوهنحی مربوط حداقل 3 روز قبل از تدویر کنفرانس، موضوع را کتباً به تمامی پوهنحیهای مربوط به پوهنتون ابلاغ میکند.
یادداشت (21): در جریان ارائة کنفرانس علمی کاندید شمولیت در کادر علمی، حضور دو تن از اعضای کمیتة تقرر و انفکاک پوهنتون حتمی است.
یاداشت (22): متقاضیان دارای سند تحصیلی لیسانس طبق قانون تحصیلات عالی ملکی فقط برای مدت 4 سال از تاریخ تعدیل و انفاذ قانون تحصیلات عالی ملکی مورخ 12/12/1396 جذب می گردند.
یادداشت (23): کاندیدان شمولیت درکادرعلمی ( به شمول دکتورا، ماسترولیسانس ) که نتوانند در امتحان زبان خارجی موفق شوند، اجازه شرکت درامتحان تخصصی را ندارند.
برگزاری امتحان رقابتی کاندیدان شارتلستشده برای شمولیت در کادر علمی در حضور هیئت ممتحن متشکل از سه تن استاد با رتبة علمی حداقل پوهندوی/ دکتورای دیپارتمنت مربوط و اعضای کمیتة تقرر و انفکاک زیر نظر معاون علمی.
یادداشت (24): درصورتی که دیپارتمنت مربوط سه تن استاد با رتبة حداقل پوهندوی نداشته باشد، استادانی با رتبة علمی پوهنمل که دارای سند تحصیلی دوکتورا باشند، با تکمیل سایر شرایط، امتحان رقابتی را برگزار میکنند.
شخصی به حیث نامزد پوهنیار پذیرفته میشود که افزون بر معیارهای جزءهای (ب) مادة هفتم، واجد شرایط ذیل باشد:
یادداشت (25): دارندهگان سند تحصیلات عالی لیسانس حضوری از مؤسسات تحصیلات عالی خارج از مرز باید تأییدی وزارت تحصیلات عالی را داشته باشند.
یاددشت (26): برای فارغان پوهنتونهای خارج از کشور، درصورت عدم تکمیل فیصدی تعیین شدة نمرات، اوسط نمرات داوطلب سویة تحصیلی لیسانس باید به معیار کشور مربوط حایز ( Grade B ) و یا بالاتر از آن بوده و بیش از یک مرتبه در جریان تحصیل مشروط نباشد.
الف) شخصی به حیث پوهنیار پذیرفته میشود که افزون بر معیارهای جزء (ب) مادة هفتم، واجد شرایط ذیل باشد:
یادداشت (27): متقاضیان با سند تحصیلی ماستری از مؤسسات تحصیلات عالی خصوصی زمانی واجد شرایط پنداشته میشوند که مؤسسة مذکو رسند اعتباردهی علمیاش را قبل از فراغت متقاضیان از وزارت تحصیلات عالی کسب نموده باشند.
یاداشت (28): دارندهگان سند تحصیلات عالی لیسانس حضوری از مؤسسات تحصیلات عالی خارج از مرز باید تأییدی وزارت تحصیلات عالی داشته باشند.
یادداشت (29): برای فارغان پوهنتونهای خارج از کشور، در صورت عدم تکمیل فیصدی تعیینشدة نمرات، اوسط نمرات داوطلب سویة تحصیلی ماستری باید به معیارکشور مربوط، حایز ( Grade B ) و یا بالاتراز آن بوده و بیش از یک مرتبه در جریان تحصیل مشروط نباشد.
ب) اشخاصی که دارای سند تحصیلی PharmD ، DMD ، MDو DVM از برنامههای حضوری مؤسسة تحصیلات عالی باشند، با در نظرداشت شرایط، به حیث پوهنیار پذیرفته میشوند. اسناد از برنامة حضوری مؤسسة تحصیلی خصوصی خارج از کشور زمانی پذیرفته میشود که مؤسسة مذکور دارای اعتبار اکادمیک درکشورمربوط باشد.
شخصی به حیث پوهنمل پذیرفته می شود که افزون بر معیارهای جزء ب مادة هفتم، واجد شرایط ذیل باشد:
یادداشت (30): سند تحصیلی دوکتورا (PhD ) از برنامه حضوری مؤسسة تحصیلات عالی خارج از مرز باید تأییدیة ریاست انسجام امور اکادمیک را داشته باشد.
یادداشت (31): سند تحصیلی دوکتورا (PhD ) از برنامة حضوری مؤسسة تحصیلات عالی خارج از کشور زمانی پذیرفته می شود که مؤسسة مذکور دارای اعتبارر سمی درکشور مربوط باشد.
یادداشت (32): اعضای کادر علمی واجد شرایط از دیپارتمنتهای مماثل نیز عضو هیئت ممتحن بوده میتوانند.
درطرزالعمل جداگانه تدوین یافته است (به طرزالعمل امتحان متقاضیان شمولیت در کادر علمی، که با در نظرداشت لایحة جذب اعضای کادر علمی مؤسسات تحصیلات عالی، مادههای 12، 13 و 14 ترتیب گریده است، مراجعه گردد ).
یاداشت (33): هرگاه متقاضیان دارای درجة تحصیل دکترا باشند، بر بنیاد مادة (بیستم) این طرزالعمل عنوان کنفرانس علمی برای ایشان از سوی هیئت ژوری تعیین میگردد.
یادداشت (34): در صورت تأخیر و یا به تعویق افتادن نتایج به روز بعد، علت تأخیر باید کتباً به اطلاع معاونت علمی و دیپارتمنت مربوط رسانیده شود. همچنین موضوع با داوطلبان نیز در میان گذاشته شود. در صورت ناموجهبودن تأخیر اعلان نتایج، معاونت علمی در مشورت با رئیس پوهنحی و آمر دیپارتمنت در رابطه به شفافبودن و نبودن جریان و یا اینکه نتیجة امتحان پذیرفته شود یا خیر تصمیم فرجامین را اتخاذ مینماید.
یادداشت (35): استادان حاضر در کنفرانس در صورتی که زمان کفایت کند از حق سوال کردن برخوردار می باشند در غیر آن تنها هیئت ژوری تعیین شده صلاحیت پرسش و یا اجازه سوال به دیگران را دارا می باشد.
یادداشت (36): هرگاه امتیاز داوطلبان به گونهیی باشد که کسی ناکام به شمار نرود، داوطلب یا داوطلبانی که بیشترین امتیاز را به دست آوردهاند کامیاب دانسته میشوند. هرگاه دو و یا بیشتر از متقاضیان امتیاز برابر داشته باشند، هیئت ژوری تازه تعیین و کنفرانس علمی با موضوع نو از متقاضیانی با امتیاز برابر، بار دیگر، پس از یک هفته مهلت برگزار میگردد.
یاداشت (37): ارائة کنفرانس علمی چانس دوم ندارد؛ اما درصورت غیابت موجه متقاضیان امتحان در روز معینه، وقت مناسب دیگری برای ارائة کنفرانس تعیین شده میتواند. البته در صورتی که عذر متقاضی توسط پوهنحی موجه پنداشته شود و مبتنی بر مستندات باشد.
هیئت ژوری با توجه به معیارهای ذیل نظریات توحیدشده و یا جداگانة خود را ارائه مینماید:
یادداشت (38): تمام اسناد به شمول سوالات و کلید جوابات و نیز ویدیوی کنفرانس علمی باید به دسترس هیئت گذاشته شود. فیصله هیئت، نهایی بوده و قابل تطبیق میباشد.
ترتیب و آمادهسازی دوسیة تقرر متقاضیان کامیاب توسط آمریت دیپارتمنت به همکاری متقاضی، بر بنیاد چک لیست از برای مطرحساختن به جلسة دیپارتمنت.
هرگاه دوسیه عاری از نقص باشد و همة اسناد مورد نیاز در آن جابهجا شده و شکایتی در زمینه ثبت نگردیده باشد، یک روز بعد از موعد تعیین شده برای رسیدهگی به شکایات، دایرکردن جلسة دیپارتمنت و تأیید دوسیة تقرر پس از غور و بررسی همهسویه و یکسوسازی کمبودیها.
پس از تأیید و تصویب دوسیه تقرر در مجلس دیپارتمنت فرستادن آن به گونة رسمی در همان روز به ریاست پوهنحی جهت درج در آجندای شورای علمی پوهنحی.
برگزاری شورای علمی پوهنحی و تأیید دوسیة تقرر یک روز بعد از رسیدن نامۀ دیپارتمنت از سوی آن پس از غور و بررسی هرگاه کمبودییی نداشته باشد.
یاداشت (39): هرگاه دوسیه کمبودیهایی داشته باشد، به آمریت دیپارتمنت برگردانده از برای یکسوسازی کمبودیهای گسیل میگردد.
ریاست پوهنحی دوسیه تقرری تأیید شده را جهت اجراآت بعدی حداکثر تا یک روز بعد از تأیید در شورای علمی پوهنحی به معاونت علمی ارسال می کند. معاونت علمی آن را در آجندای اولین جلسة کمیتة تقرر و انفکاک قرار می دهد.
کمیته بر اساس طرزالعمل داخلی، دوسیه تقرر را از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار داده که در صورت رعایت تمامی اصول در تنظیم دوسیه و تقرری متقاضیان کامیاب، آن را تأیید می نماید.
کمیتة تقرر و انفکاک رسماً دوسیه را جهت درج در آجندای اولین جلسة شورای علمی پوهنتون به معاونت علمی ارسال می نماید. شورای علمی پوهنتون دوسیه متذکره را بعد از غور و بررسی و در صورت نداشتن نواقص تأیید می نماید.
تحویل دوسیة تقرر بعد از تأیید شورای علمی پوهنتون به مدیریت استادان و گسیل آن برای تأیید و منظوری به وزارت تحصیلات.
یاداشت (40): هر گونه تأخیر و طولانی شدن مراحل یادشده بدون دلایل موجه قابل پیگیری از سوی معاونیت علمی بوده، حتا با صدور توصیه، اخطار شفاهی و کتبی به تعلل کنندگان همراه میباشد؛ بنابر این همة مراحل باید بر بنیاد لایحها و طرزالعملهای پوهنتون غالب، مقررهها و قوانین وزارت تحصیلات عالی در زمان مقتضی انجام پذیرد.
عضو کادر علمی در حالات ذیل از بستهای اکادمیک منفک میگردد:
یاداشت (41): انفکاک در حالت فقرة 3 این ماده به اساس پیشنهاد شورای علمی پوهنحی، تصویب شورای علمی پوهنتون و منظوری وزارت تحصیلات عالی صورت میگیرد.
هرگاه عضو کادر علمی از وظیفه قطع علاقه نماید، شمولیت مجدد وی در بست اکادمیک با حفظ رتبة علمی در صورت ضرورت و موجودیت بست اکادمیک صرف برای یک بار با درنظرداشت شرایط ذیل صورت گرفته میتواند:
یادداشت(42): میکانیزم شمولیت مجدد اعضای کادر علمییی که واجد شرایط باشند، طبق مواد فوق و براساس حکم مقام ذیصلاح، فیصلة مجلس دیپارتمنت، تأییدی شورای علمی پوهنحی، کمیتة تقرر و انفکاک مؤسسه، تأییدی شورای علمی پوهنتون و پیشنهاد ریاست پوهنتون عنوانی وزارت تحصیلات عالی انجام میشود.
یادداشت(43): شمولیت مجدد در کادر علمی پوهنتون در صورت موجودیت دوسیة کادری و اسناد معتبری که مبین رتبة علمی متقاضی قبل از انفصال باشد، با حفظ قدم به عین رتبة قبلی صورت میگیرد.
یادداشت(44): اعضای کادر علمییی که طبق فرمان و صوابدید، با حفظ حقوق کادر، به پستهای مختلفی کار میکنند، در صورتی که مکلفیتهای درسی شان را تکمیل نمایند، تابع طی مراحل شمولیت مجدد نمیشوندو
یادداشت(45): شمولیت مجدد اعضای کادر علمی که در زمان انفصال و قطع علاقه از کادر علمی در پوهنتونها و مؤسسات اکادمیک داخلی و خارجی ایفای وظیفه نموده باشند، بر اساس ارایة اسناد معتبر از مجاری رسمی و موافقة پوهنتون صرف از حکم فقرة دوم ماده بیست و یکم این طرزالعمل معاف می باشند.
این طرزالعمل در 40 ماده و (45) یادداشت در جلسة شماره 21 مورخ 30/3/1398 شورای علمی پوهنتون غالب تأیید گردید.
با احترام
پوهاند محمد ناصر رهیاب
رئیس پوهنتون غالب- هرات
دوسیة اعضای جدید کادر علمی شامل اوراق ذیل می باشد: