زندگی‌نامه

زندگی‌نامه

بسمه تعالی

نام و تخلص: نجیب‌الله فریور

درجه تحصیلی:لیسانس زبان و ادبیات دری

رتبۀ علمی: پوهاند

nfariwar@yahoo.com  :ایمیل آدرس 

شماره تماس: ۰۰۹۳۷۹۷۷۰۴۸۷۰۸

موقف: مشاور عمومی پوهنتون غالبِ هرات 

نجیب‌الله فریور، فرزند جان‌محمد، قبلاً استاد دیپارتمنت زبان و ادبیات دری پوهنځی تعلیم و تربیۀ پوهنتون هرات و تاکنون مشاور عمومی پوهنتون غالب هرات، در سال (۱۳۳۴ هـ. ش) در فصل بهار دریکی از دِه‌کده‌های زیبا و سرسبز ولسوالی پغمان ولایت کابل در خانواده‌یی کارمند دولت زاده شد.
فریور، به سن هشت ساله‌گی در مکتب ابتدایی کارتۀ پروان در شهر کابل به تحصیل آغاز کرد؛ چون پدر بزرگوارشان کارمند دولت بود تا صنف دوازده مکتب را در ولایات پروان، کابل، کُنر، بادغیس و غزنی خواند تا در سال (۱۳۵۴ هـ. ش) از لیسۀ حکیم سنایی غزنوی فارغ گردید؛ پس از سپری‌نمودن آزمون کانکور در سال (۱۳۵۵ هـ. ش) به پوهنځی زبان و ادبیات و علوم بشری پوهنتون کابل کامیاب شد و در دیپارتمنت زبان و ادبیات دری به فراگیری علوم ادبی پرداخت. وی در سال (۱۳۵۹ هـ. ش) از آن پوهنځی به سویأ لیسانس فارغ گردید؛ پس از سپری‌نمودن دورۀ عسکری در (۲۳) سنبلۀ سال (۱۳۶۱ هـ. ش) به صفت استاد در لیسۀ کمال‌الدین بهزاد در هرات استخدام و در سال (۱۳۶۳ هـ. ش) به تربیۀ معلم هرات تبدیل گردید و در دیپارتمنت تعلیمات مسلکی و سپس به دیپارتمنت زبان و ادبیات دری به تدریس مشغول شد. هنگامی‌که تربیۀ ‌معلم به انستیتیوت پِداگوژی ارتقا یافت و استادان آن بر پایة استانداردهای کادری شامل کادر علمی شدند، ایشان هم از همان هنگام نامزد رتبۀ علمی پوهیالی گردید. با نوشتن اثرهای علمی- پژوهشی به ترفیعات علمی یکی به دنبال دیگری نائل آمد.
فریور از سال (۱۳۷۱ هـ. ش) بدین‌سو افزون بر (۶۰) مقالة سیاسی، ادبی، اجتماعی و تاریخی در روزنامۀ اتفاق اسلام و مجلۀ هفت‌قلم نشر کرده است؛ همچنان مقاله‌های علمی- پژوهشی در مجلۀ اندیشه، اُرگان نشراتی علمی- تحقیقی پوهنتون هرات و فصل‌نامۀ علمی- تحقیقی پوهنتون غالب به نشر رسانیده است.
استاد، مدیرمسؤول فصل‌نامۀ علمی- پژوهشی اندیشه وابسته به پوهنتون هرات و فصل‌نامۀ علمی- تحقیقی غالب وابسته به پوهنتون غالب هرات نیز بوده است؛ استاد در کارگاه‌های متعدد تضمین کیفیت، پِداگوژی و پژوهشی اشتراک کرده است و محافل متعدد علمی زیر نظر فریور نیز برگزارشده است؛ همچنان ارائه‌کنندۀ گرد هم‌آیی‌ها و کارگاه‌های آموزشی متعدد در زمینه‌های درس‌نامه، ارزیابی‌ها، تحقیق و روش تدریس در وزارت تحصیلات عالی، پوهنتون‌های هرات و غالب نیز بوده است. تخصص ایشان در زبان‌شناسی است و تمام آثار ایشان در این زمینه است.
آثار
الف) مقاله‌های علمی - پژوهشی
عبارت در زبان دری؛
 مطالعات فونیمی زبان پشتو؛
 پژوهش‌های آوازهای زبان پشتو در افغانستان؛
 شیوۀ سنتی دستورنویسی زبان فارسی دری؛
  دوسوسور و نظریات ساخت‌گرایی او؛
  عوامل ورود واژه‌های قرضی در زبان دری؛
  دستورنویسی در حوزۀ جغرافیایی زبان فارسی دری؛
  واژه‌سازی از طریق وندافزایی؛
  کاربرد پیش‌وندهای اشتقاقی - فعلی در تاریخ‌نامۀ هرات؛
  نشانه‌گذاری؛
  فعل مرکب در زبان فارسی دری؛
الگوهای ارزیابی در نظام آموزشی (۱)؛
  الگوهای ارزیابی در نظام آموزشی (بخش دوم)؛
  چکیده، مقدمه و خلاصه‌نویسی؛
  ارزیابی کیفیت نظام آموزشی عالی در کشورهای مختلف جهان؛
  فعل‌های ترکیبی در زبان دری؛
ب) کتاب‌های علمی تحقیقی تألیفی
  آواشناسی (ساخت‌آواهای زبان دری)؛
  دستور زبان فارسی دری (کلمه‌شناسی)؛
  دستور زبان فارسی دری (جمله‌شناسی)؛
   متن نثر ساده و مرسل؛
  مبادی زبان‌شناسی (بررسی مسائل مقدماتی زبان و زبان‌شناسی)؛
  مطالعات زبانی و اثرگذاری آن بردستورنویسی معاصر زبان دری.
همه آثار استاد باربار به وسیلة نشرات چاپی هرات نشر شده است به استثنای مطالعات زبانی و اثرگذاری آن بر دستورنویسی معاصر زبان دری.